Festningsmarsjen 2024

Festningsmarsjen 2024

Forsvaret ved Kommandanten, Oscarsborg festnings venner, Frogn Historielag og Frognmarkas Venner arrangerte Festningsmarsjen Oscarsborg den 26 mai 2024. Været var strålende, men varmt. Mat- og drikkestasjonene langs løypa var derfor viktige, og ble benyttet flittig.

Festningsmarsjen skal gi deltagerne et historisk innblikk i Oscarsborgs befestninger og dens historie. En uforglemmelig marsj på ca. 12 km med egen guide og veiviser. Guidene er til daglig guider på Oscarsborg festning. Noen er utdannet på Oscarsborg og kjenner stedet og historien godt. Denne bakgrunnen borger for både interessante og artige historier.

Oscarsborg festning, på Kaholmene i Drøbaksundet, er et av Norges viktigste historiske festningsverk. Den strategiske beliggenheten, der Oslofjorden er på det smaleste, var et godt valg for en festning som skulle forsvare landets hovedstad. I 1845 kjøpte staten de to små Kaholmene, og arbeidet med å anlegge en festning startet umiddelbart. Festningen stod ferdig i 1853. Den fikk navnet Oscarsborg etter Kong Oscar I's besøk 13 august 1855. Kongens monogram er inngravert i fjellet på Håøya.

Festningen ble bygget ut på 1890-tallet etter nye militære behov. Det ble anlagt nye batterier på Kaholmene, Håøya og på begge sider av fjorden. Det ble bygget en undervannsmur (jeté), torpedobatteri, skanse og det ble lagt ut minefelt. Da forhandlingene med Sverige fant sted i 1905, ble Oscarsborg ansett som Nord-Europas sterkeste festning.

Oscarsborg besto sin store prøve 9 april 1940. Oberst Birger Eriksen og hans menn stanset det tyske angrepet mot Oslo ved å senke Tysklands nyeste krysser, Blücher. Under marsjen ble det tid til å diskutere innspillingen av storfilmen om det dilemmaet Oberst Eriksen stod overfor 9 april 1940. Innspillingen av den nye krigsfilmen startet 9 april 2024, på dagen 84 år etter angrepet på Norge. Et viktig kapittel i norsk krigshistorie finner veien til lerretet. Bjørn Sundquist skal spille krigshelten. Få enkeltmennesker har påvirket landets skjebne under krigen så direkte som Birger Eriksen. Filmen blir noe å se frem til i 2025.